Amit a babák alvásáról mindenképpen tudnod kell

2013.07.01 09:07

Ahhoz, hogy jobban megértsd hogyan alszanak a babák és miért ébrednek fel éjszaka, néhány tényező, amit érdemes tudnod: 

1, Hogyan alszunk mi felnőttek? Lefekvéskor már mindannyionknak kialakult valamilyen az elalváshoz szükséges rituáléja. Ilyen a zene hallgatás, olvasás vagy éppen a TV nézés. Amint álomba szenderülünk, agyunk "kikapcsol" lehetővé téve, hogy mély álomba merüljünk. A mély alvás szakasza körülbelül másfél órig tart, amikor is agyunk "felébred" és dolgozni kezd ezáltal a mély alvásból a felületes (vagy aktív) alvási szakaszba kerülünk. Ilyenkor álmodunk vagy esetleg teljesen felébredünk. Ez az az időpont, amikor a fürdőszobába megyünk. A mély alvás és a felületes alvás körülbelül 2 óránként váltja egymást, így egy átlagos felnőtt egy éjszaka 6 órát tölt mély alvásban és 2 órát a felületes alvás állapotában.

2, Hogyan alszanak el a babák? Általában sétálgatunk velük vagy babusgatjuk őket esetleg hintáztatjuk az ölünkben, amég szép lassan lecsukódik a szemük. Kezük lábuk elernyed, néha még meg meg rándul és arcukon megjelenik egy pici mosoly. Ilyenkor örülünk, hogy végre elaludt a babánk és megpróbáljuk őt betenni az ágyikójába. De abban a pillanatban ő felriad és sírni kezd. Miért? Mert még nem aludt elég mélyen még csak a felületes alvás szakaszában tartott. Ekkor kezdődik az egész procedúra előlről, de az altatás mostmár tovább tart. Egyszer csak észre veszed, hogy arcáról eltűnik a mosoly, végtagjai, izomzata teljesen ellazul, légzése egyenletessé válik. A baba mély alvásba merült. Mostmár leteheted őt anélkül, hogy felébredne.

Amit tudnod kell: Vannak babák, akik ha álmosak elég, ha beteszed őket az ágyukba és már alszanak is, de a babák többségének segítségre van szüksége az elalváshoz. Ennek oka, hogy amég a felnőttek elalvás után szinte azonnal a mély alvás fázisába kerülnek, addig a babák főleg az első hónapokban először a felületes alvás szakaszába jutnak, majd körülbelül 20 perc elteltével kerülnek a mély alvás fázisába. Ilyenkor már nem könnyű felébreszteni őket. Ahogy a babák nőnek egyre könyebben és gyorsabban mély álomba szenderülnek lerövidítve a felületes alvási szakaszt.

Várj amég gyermeked mély álomba merül és csak azután változtasd meg az alvás helyét. pl: csak ekkor vedd ki az autósülésből vagy tedd az öledből a kiságyba.

3, A babák alvási ciklusai (mély alvás - felületi alvás váltakozása) rövidebbek, mint a felnőtteké. körülbelül az elalvás után egy órával a baba elkezd mocorogni, arca grimaszol, mozog a szemhéja, légzése szabálytalanná válik. Ismét a felületes alvás szakaszába kerül. Ez egy nagyon érzékeny állapot, amikor is a baba könnyen felébred ha éhes, fázik, túlságosan melege van vagy bármi kellemetlenség éri. Ha ebben a szakaszban nem ébred fel akkor körülbelül 10 perc alatt újra mély álomba szenderül. A felnőttek alvás ciklusa kb 90 perc még a csecsemőké 50-60 perc. Ha a felületes alvás szakaszában megsimogatod a babád hátát, vagy halkan énekelsz neki vagy csak ott vagy mellette, akkor könnyen visszakerül mély álomba anélkül, hogy felébredne.

Amit tudnod kell: Vannak babák, akiknek segíteni kell, hogy vissza tudjanak aludni. Szükségük van egy segítő kézre vagy hangra, hogy újra mély álomba merüljenek. A cél, hogy olyan környezetet teremtsünk, melyben a baba saját magát vissza tudja altatni. Segítsünk neki megtalálni azt a módszert amivel ő maga vissza tud aludni. Esetleg ez lehet a cumi is.

4, A babák nem alszanak annyira mélyen mint a felnőttek. Számukra tovább tart, hogy mély álomba merüljenek, gyakoribbak a felszines alvási fázisok és csak fele olyan mélyen alszanak mint szüleik. Ha megértjük a babák alvásának fejlődési lépéseit könnyebben megértjük mire van szüksége gyermekünknek éjszaka és könnyebben ki tudjuk alakítani a baba saját alvási ritmusához igazodó altatási/visszaaltatási eszközöket.

5, A babák éjszakai ébredése a túlélés egyik fontos eszköze is. Mint tudjuk a babáknak az első pár hónapban van a legnagyobb szükségük a gondoskodásra, de ekkor képesek a legkevésbé szükségletük kommunikálására. Gondoljunk csak bele mi történne, ha a babák olyan mélyen aludnának, hogy nem ébrednének fel néhány alap szükségletre. Például nem ébrednének fel amikor éhesek. Mint tudjuk a babák gyomra kezdetben nagyon pici így gyakran van szükségük szoptatásra. Vagy éppen télen a náthás időszakban eldugul az orra, de olyan mélyen aludna, hogy erre nem ébred fel. A kutatások szerint a felszínes alvás megvédi a babákat. Kutatások bizonyítják, hogy az első hónapokban a felszínes alvás a babák fiziológiai szükségletét szolgálják azáltal, hogy lehetővé teszik, hogy a baba felébredjen, ha bármi számára kényelmetlen az éjszaka során.

6, Az éjszakai ébredések okosítják a gyermeket. Alvás kutatók szerint a felületes alvás segíti az agy fejlődését, mivel ebben a szakaszban az agy nem pihen. Az aktív alvás fázisában kétszer több vér áramlik az agyba. A kutatók szerint csecsemő korban, amikor is a babák agya 17%-al gyorsabban fejlődik, mint a felnőtteké, az agynak alvás közben is működnie kell ahhoz, hogy fejlődjön. Érdekesség, hogy a koraszülött babák alvásidejük 90%-ot a aktív alvás fázisában töltik.

7, Rendben mondhatnád mostmár mindent tudok a babák alvásáról de mégis "mikortól fogja gyermekem átaludni az éjszakát?". Az első három hónapban a csecsemők 3-4 óránként ébrednek enni. A baba hathónapos korára kialakulhat, hogy már csak egyszer ébred éjszaka.

Fontos dolog, amit ne felejts el!: A gyermek alvási szokásait sokkal inkább a baba temperamentuma befolyásolja, mint a te altatási, nevelési módszereid. Nem a te hibád ha a gyermek éjszaka felébred!

8, Fejlődési szakaszok, amikor a baba felébredhet: fogzás időszaka, amikor felül, feláll. Ezek mind olyan élet helyzetek amikor vagy a fájdalom vagy az újdonság ereje ( a baba még álmában is gyakorolja a járást) felébreszti a csecsemőt. 

Alvás szakértők szerint a gyermekek 5 éves korukig felébredhetnek éjszaka. Ha 5 éves koruk után is megmarad az éjszakai ébredés forduljunk szakemberhez. De nyugodj meg általában a gyerekek 2-3 éves koruktól átalusszák az éjszakákat.