Nyűgös a baba

2013.06.24 13:43

Mikor első gyermeked várod tele vagy várakozással, milyen aranyos, mosolygós babád lesz. Aztán mikor megszületik kiderül, hogy a babák nem csak mosolyogni tudnak, van amikor nyugtalanok, nyűgösek, sírósak. Sőt vannak kifejezetten sírós babák, mint az én kisfiam is volt. El kell árulnom neked, hogy szinte számoltam a napokat mikor telik le a 6 hét, amikor is a védőnő szerint megszűnik a baba hasfájása.

 

A legnagyobb baj, ha ilyenkor az anya azt gondolja benne van a hiba , ő csinál valamit rosszul. Tudnunk kell, hogy a csecsemő nyűgössége nem feltétlenül a szülői bánásmód hibáiból fakad, hanem veleszületett vérmérsékleti jellemzők is befolyásolják.

Mit tehetünk ha sír, nyűgös a babánk? Hát, ilyenkor jön a detektív munka. Ki kell derítenünk mi a nyugtalanság oka. A nyomozást három területen kell folytatnunk.

 

1, Meg kell vizsgálnunk a fizikai tényezőket úgy mint,:

- pelenka

- a hőmérsékletnek megfelelően öltöztettük-e a gyermeket. Gyakran túlöltöztetik az anyukák a csemetéket. A babákra plusz egy réteg szükséges a saját öltözetünkhöz képest.

- nincs-e valamelyik ruhadarabon címke, nem okoz-e a ruha anyaga vagy a mosópor irritációt

- fontos, hogy nem-e éhes a baba

- lehet, hogy fáradt

 

2, Vizsgáljuk meg nincs-e a babának mozgásigénye:

A kutatások kimutatták, hogy a rendszeres mozgás elősegíti a csecsemő agyának fejlődését. Ez történhet babakocsis sétával, vagy vegyük ölünkbe a babát és sétálgassunk.

Nekem nagyon bevált, hogy kenguruba tettem pici fiam, így mindkét kezem szabadon használva még házimunkát is tudtam végezni. Eközben ő élvezte a mozgást és a szülői test biztonságot nyújtó közelségét.

 

3, Állapítsuk meg nincs-e a nyűgösségnek érzelmi, intellektuális oka:

A baba ugyanúgy unatkozhat, félhet vagy éppen magányos lehet, mint mi. A babának ahhoz, hogy jól érezze magát, egyrészt ingerekre, változatos tapasztalatokra van szüksége, másrészről pedig arra, hogy foglalkozzunk, játszunk vele. Lehet, hogy csak át kell fordítanunk őt, mert nem látja jól a tárgyat , ami éppen érdekli. Lehet, hogy egyszerűen csak megunkta a játékát és másikat szeretne. Esetleg fél mert egyedül maradt pár percre a szobában. De az is lehet, hogy egyszerűen csak ránk van szüksége. 

Mit tegyünk, ha eddigi nyomozásunk nem vezetett eredményre? Ilyenkor ne azt érezzük legfőbb feladatunknak, hogy a baba elhallgasson, hanem, hogy a vágyát kielégítsük, mert a csecsemő azért sír, mert valami hiányzik neki, valamire szüksége van. Még az is lehet, hogy csak sírni szeretne az ölünkben. A szülő legfontosabb feladata, hogy bizalmat ébresszen gyermekében, hogy tudja nincs egyedül. Nyugodtan szólhat, van aki válaszol. De ha a baba még az ölünkben is sír mindenképpen szoptassuk meg

Ranschburg Jenő szerint: " ne féljenek az ölbevételtől, a ringatástól. Ha türelmesek, ha nem félnek mások elítélő megjegyzéseitől, két-három évvel később okos, barátságos óvodás gyerekük lesz, akire igazán büszkék lehetnek!"

 

 

 

(forrás: Ranschburg Jenő: szülők könyve)